Sejarah PSS2.1    SEJARAH PSS

2.1.1     Pada mulanya Pss di SKTJ adalah hanya terdiri dari sebuah bilik yang mengandungi buku-buku,sahaja,apabila KBSR di perkenalkan pada tahun 1984 pihak sekolah menerima sebuah TV,dan pada masa itu tiap-tiap sekolah dekehendaki menubuhkan sebuah pusat sumber. Pada tahun 1985 tertubuhkah sebuah Pusat sumber bertempat di sebuah bilik 3 bay,yang mengandungi perpustakaan dan bilik tayang.
2.1.2     Pada tahun 1987 dengan budibicara guru besar iaitu En Satar b Mat Arab telah terbina sebuah bangunan terdiri dari dua bilik darjah dan 2 buah bilik untuk pusat sumber.
2.1.3     Pada tahun 1996 pihak.guru besar pada ketika itu iaitu Encik Abu Hasan b Abu bakar telah mebuat bilik-bilik kecil untuk penyelaras dan bilik pemerosesan bahan.
2.1.4     Pada tahun 2003 bilik pusat sumber telah di naik taraf dengan memasang tile pada lantai.
2.1.5     Pada tahun 2008  Pihak petronas telah menyumbang satu sudut yang dinamakan  street smart corner phase 4 tardiri dari 2 buah rak,,karpet,karbenat tv,dan sejumlah buku-buku  terdiri dari berbagai-bagai kategori.
2.1.6     Pada tahun 2007 sekolah di kehendaki menyediakan sebuah bilik acces dengan mendapat 10 buah computer maka bilik tayang yang sedia ada telah dibahagikan kepada dua bagi laluan bilik acces tersebut.
2.1.7     Infrastruktur:
Terbahagi kepada unit-unit yang berikut:
 Unit Perpustakaan
                       Unit Bilik Tayangan
 Unit BBM
 Unit NILAM/Sal
                        Unit Makmal Komputer

No comments:

Post a Comment